Mälsåker Revisited

Publicerad av den 30 juni 2016 i Sällskapet tipsar | Inga kommentarer
Mälsåker Revisited

Mälsåker revisited

–utställningen av Restaureringskonst visas på Mälsåkers slott i samarbete med SFV i sommar.

Det finns en lång tradition av samarbete mellan Statens fastighetsverk och Kungl. Konsthögskolan, Restaureringskonst. Ett resultat av detta kan under sommaren ses på Mälsåkers slott. Från den 14 juni visas här Mälsåker revisited, en utställning som handlar om vad som kan hända då en kulturmiljö blir museum. Bakom utställningen står arkitekturskolans elever i restaureringskonst

Utifrån temat ”Museum och iscensättning – kreativa möten mellan gammalt och nytt” har tjugo studenter – arkitekter, antikvarier, konservatorer, konsthistoriker och ingenjörer – under sin påbyggnadsutbildning arbetat med Mälsåker som kulturmiljö och experimentarium för modern teknik och historia. Utifrån slottets förutsättningar och med utblickar mot samhället, har de prövat olika sätt att restaurera för museum.

I dagens samhälle finns en stark fokusering på nybyggande som bortser från den stora kapacitet som finns i det befintliga byggnadsbeståndet och dess kulturhistoriska värden. Med vårt arbete vill vi visa på möjligheten att kombinera bevarande och kreativ utveckling, säger Kerstin Barup, professor i restaureringskonst vid Kungl. Konsthögskolan.

Utställningen, Mälsåker revisited, presenterar fem möjliga förslag på museum i den miljö som Mälsåkers slott erbjuder; Stormaktsmuseum, Kvinnomuseum, Landskapskonstmuseum, Mälsåker bakom kulisserna – vad kan vi lära av historien? och Mälsåker som experimentarium för restaurering.

För öppettider se hemsida www.malsaker.nu  Utställningen pågår till 4 september.

Kommentarsfunktionen är endast öppen för medlemmar.