Presentation, diskussion, dryck och tilltugg med inspiration från Balkan

Onsdag 14 februari, kl 17.00. Tyréns, Peter Myndes Backe 16

Stiftelsen Kulturarv utan gränser, KuG, har i över 20 år arbetat och stött återuppbyggnad av krigsdrabbade kulturarv framförallt på Balkan, men också på andra håll i världen. Projekten har bidragit till försoning mellan stridande parter och långsiktig kunskapsuppbyggnad. Flera lokalkontor är nu självständiga stiftelser och driver arbetet vidare i Kosovo, Bosnien och Albanien och i Storbritannien och Serbien finns långt gångna planer på att bilda nationella stiftelser. Trots (och, ironiskt nog, delvis på grund av) dessa framgångar och KuG:s mångåriga erfarenhet och kompetens är det osäkert om KuG Sverige kan fortsätta med planerade insatser i Georgien, Vitryssland och syriska flyktingläger.

Under kvällen får vi en presentation om KuG:s projekt, nulägets situation och förhoppningar på framtidens möjligheter. Hur ser framtiden ut för svenska KuG – nu när verksamheten behövs mer än någonsin? Vad innebär det att arbeta med krigsförstörda kulturarv? Hur restaurerar man och på vilket sätt stöttar man bäst?

Nyligen firade lokalkontoret i världsarvsstaden Gjirokastra, Albanien, sina internationella byggnadsvårdslägers 10-års jubileum. Gjirokastra var studieobjekt läsåret 2008-2009 på kursen Restaureringskonst, Konsthögskolan.

Andreas Heymowski, (vice ordförande KuG, professor Restaureringskonst 2007-2010), presenterar KuG och vi diskuterar med inbjudna gäster.

Anmälan till elsa.notstrand@tyrens.se senast den 12 februari.

Dryck och tilltugg till självkostnadspris, ca 75 kr. Betalas på plats, kontant eller Swish.

Intresserade kollegor är välkomna.