Stockholms slott uppfördes efter arkitekten Nicodemus Tessins den yngres ritningar och stod klart 1754. Det är rikt utsmyckat med skulpturer och detaljer huggna i gotländsk sandsten som slits hårt av väder och vind. Dessa har lagats och bytts ut kontinuerligt sedan de första skadorna upptäcktes redan 1770.

Stenen har vittrat sönder i mycket högre hastighet än man tidigare trott och sedan 2011 pågår ett reparationsprojekt av gigantiska mått, det största i modern tid, som beräknas pågå under ett kvartssekel och omfattar totalt ca 30 000 kvm fasad (uppgifter SFV). Nu är man inne i etapp 7 av totalt 22 etapper.

I restaureringsarbetet åtgärdas den skadade fasadstenen på olika sätt. De mest skadade fasadstenarna byts ut, andra stenar huggs om och återmonteras. Samtliga putsytor restaureras. Dessutom ska plåt och fönster åtgärdas vid behov.

Anne Teresiak visar och förklarar hur de befintliga stenarna bedöms, hur de nya stenar tillverkas och hur hela projektet drivs. Vi får också följa med upp på byggställningarna och se i närbild hur arbetet framskrider på Slottets västra fasad.

 

Datum: Torsdag 7:de juni kl 15.00

Plats: Samling vid Storkyrkobrinken 4

Anmälan till visningen: Lotta.alvestam.wahlund@mainab.se

Obs! Begränsat antal deltagare: 20 personer