Studieresa till lustslott runt Paris 28 september – 1 oktober 2017

Resan gick till slott och hôtel runt och i Paris med exempel från renässans till empire. Fokus låg på nyklassicismens utveckling i kända maisons de plaisance och interiörer, kompletterade av några av den franska barocken och empirens mest kända och förebildliga byggnader.

Vi startade tidigt den 28/9 med flyg från Stockholm och Göteborg. Under resan besökte vi femton byggnadsverk av bl.a. François Mansart, Louis Le Vau, Angue-Jacques Gabriel, Claude Nicolas Ledoux, François-Joseph Belanger, Percier & Fontaine samt några av Paris och Ile-de-Frances mest imponerande slottsanläggningar från 1500-tal till tidigt 1900-tal. Vi besökte världsarven Paris, Versailles och Fontainebleau, franska trädgårdar, tidiga exempel på engelska parker, kända interiörer och några delvis genomgripande restaureringar och rekonstruktioner. Vi reste tillbaka till Stockholm resp. Göteborg den 1/10 på kvällen.

Arkitekturhistoriker Stefan Günther från Sällskapet var vår reseledare tillsammans med lokala guider.

Kostnad för resan var 9000 kr för plats i delat rum, tillägg för enkelrum 2000 kr. I priset ingick flyg t/r Sthlm-Paris, 3 hotellnätter med frukost, 4 luncher, 6 kaffepauser, 1 middag, bussresa och entréavgifter till samtliga anläggningar.

Vi var 30 personer som åkte. Bilder och kartor, se programmet nedan.